Makrele po sopocku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

makrele – 4 sz. (po ok. 20 dag)cebula – 2 szt. pomidory – 4 szt.pieczarki – 15 dag (ze słoiczka w sosie własnym)masło – 50 gcytryna – 1 szt.tymianek - szczyptasól, biały pieprz

Przygotowanie: 

Wypatroszone makrele starannie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny (również w środku) i odstawić na ok.30 - 40 minut. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać pomidory i pokrojone pieczarki. Dusić ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Makrele posypać solą i włożyć do warzyw, przykryć pokrywką i wszystko dusić jeszcze ok. 20 minut. Ryby ostrożnie wyjąć i przełożyć na talerz, obok ułożyć uduszone warzywa.

pysznie.pl