Jak wybierać wędliniarskie rarytasy? Czym świąteczna oferta bogata?

Wielkanoc
Wielkanoc 2015
informacja prasowa - marzec 2015, Hańderek

Śniadanie Wielkanocne, to posiłek podawany dość późno w niedzielne przedpołudnie. Jego menu jest bardzo bogate. Niezmiennie jednak obok żuru, czy białego barszczu i jaj najważniejsze są wędliny.  Dodajemy je do białych zup lub po prostu zjadamy z chrzanem i ćwikłą. Skoro wędliny są aż tak ważne powinniśmy wybierać je świadomie z dużą dozą podejrzliwości. Przy ich wyborze bądźmy bardziej dociekliwy, czytajmy etykiety i pytajmy sprzedawców.  Pamiętajmy, że nie każdy produkt wędliniarski, to wędlina najwyższej jakości.

Zaufaj zmysłom i próbuj!
Podczas zakupów zaufaj swoim zmysłom: wzrok, powonienie i dotyk, to Twoi sprzymierzeńcy, zdecydowanie lepiej od „komplementów” sprzedawcy pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
Przy sklepowej ladzie przede wszystkim zwróć uwagę na kolor i fakturę wędliny. Szynka nie zawierająca „ulepszaczy” nie ma pięknego różowego koloru, który świadczy o dodanych do niej azotynach, nie jest również idealnie gładka. Wybieraj te w kolorze białym lub szarym. Złotawa skórka, to nieuchronny znak, że została ona pomalowana preparatem wędzarniczym. Uwędzony wyrób wędliniarski powinien mieć skórę dość ciemną, suchą i brudzącą. Zdecydowanie unikaj również wędlin mokrych, z których po prostu sączy się woda. Niedopuszczalne są również wędliny, które „kleją się” lub są „spocone” – świadczy, to o przekroczeniu daty ważności do spożycia danego produktu lub o złym przechowywaniu. Bezsprzecznie zjedzenie takiej wędliny może doprowadzić do groźnego zatrucia. Zapach, to drugie z najważniejszych kryteriów. Wysokojakościowa szynka nie powinna mieć dominującego zapachu, neutralna woń, to powinno ją wyróżniać, ewentualnie zapach dodanych ziół i przypraw. Kwaśny zapach natychmiast powinien uruchomić alarm: UWAGA, bo mięso może być nieświeże lub zakażone bakteriami.


Nie pozwól się oszukać – czytaj skład!
Każde wątpliwości, co do jakości danej wędliny rozwieje plakietka zawierająca skład danego wyrobu. Co ważne wędliny prezentowane na stoiskach, te w kawałku czy już pokrojone też posiadają plakietki informujące o składzie.  Wato zapytać sprzedawcę jakie dodatki zawiera dana wędlina oraz jak została przygotowana, ewentualnie z jakiego gatunku mięsa. Każdy sprzedawca ma obowiązek przeczytać nam te informacje z wywieszek każdorazowo umieszczanych na wędlinie przez producenta. Z pewnością powinny nas odstraszać wędliny błyszczące, mieniące się  wszystkimi kolorami tęczy. Bezwzględnie świadczą one o dodanych do nich wypełniaczy: skrobi modyfikowanej, białka sojowego. Węglina z której plastrów sączy się woda, to również zły wybór. Oznacza to nic innego jak to, że producent użył do wyrobu danej wędliny solanki. Celem tego zabiegu nie jest poprawienie walorów smakowych, a zwiększenie objętości szynki, szczególnie jej wagi. Niedopuszczalne są również grudki wskazujące na użycie żelatyny lub gumy roślinnej w celu związania wody z mięsem.

Świąteczne rarytasy – Szynka Dymiona i Biała Kiełbasa  
Święta Wielkanocne, to coroczne święto wielbicieli mięs, szynek i kiełbas. Zdecydowanie najbardziej smakują nam wyroby naturalne, zawierające tylko mięso, przygotowane zgodnie z klasyczną tradycją wędzarniczą. Najciekawsze, godne polecenia wyroby marki Hańderek to:
Szynka Dymiona z Dymnej Chaty – to najwyższej jakości szynka przygotowana  z doskonałej, polskiej wieprzowiny, specjalnie wyselekcjonowanej spośród najlepszych dostawców mięs. Jej smak i zapach zdecydowanie przywołują wspomnienia z dzieciństwa, młodszemu pokoleniu natomiast zawsze będzie kojarzyć się ze świąteczną atmosferą.  Naturalnie wędzona w dymie bukowo-olchowym posiada zwartą fakturę, w której wyraźnie widoczne są włókna mięśni,  świadczące o wysokiej zawartości mięsa (80%). Specjalnie dobrana, autorska mieszanka przypraw sprawia, że wędlina posiada wyjątkowo delikatny smak, prawdziwej wiejskiej szynki. Smaczna i aromatyczna doskonale zaprezentuje się podczas wielkanocnego posiłku.

Kiełbasa Biała Parzona – to pieczołowicie przygotowana kiełbasa wysokiej jakości. Została grubo zmielona, aby dostrzegalne były kawałki mięsa wieprzowego. Bardzo aromatyczna kiełbasa w naturalnym flaku przekona do siebie nie jednego wielbiciela mięsnych smakołyków. Idealna do wielkonocnego żuru lub barszczu białego. Została wcześniej poddana procesowi parzenia, dlatego też gotowa jest do zjedzeniu tuż po podgrzaniu lub na zimno, tuż po pokrojeniu. Znakomicie doprawiona tymiankiem, czarnym pieprzem i czosnkiem. Jej smak i zapach wywrą niezapomniane wrażenie kulinarne na domownikach i gościach.

 

pysznie.pl