Zupa grzybowa ze śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
suszone grzyby (borowiki lub podgrzybki) - 3 dag
świeże grzyby (np. pieczarki) – 25 dag
ziemniaki - 30 dag
rosół – 1,5 l
kasza perłowa - 5 dag
cebula - 2 średnie
kwaśna śmietana - 1/2 szkl.
sól, pieprz
posiekany koperek
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć. Ugotować do miękkości. Kaszę opłukać, zalać 1 szklanką osolonej wody i ugotować na bardzo małym ogniu.
Następnie świeże grzyby zrumienić na maśle razem z pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Suszone grzyby pokroić w paseczki. Wszystkie składniki zupy wymieszać, dodać śmietanę. Podawać z koperkiem.
Czas wykonania: bez czasu moczenia grzybów 1 i 1/2 godz.
Czas przygotowania:
1 i 1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz