Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem
Makaron Międzybrodzki nitki - 1 opakowaniedynia - ok. 1 ½ kgcebula - 2 średnie szt.kapary z zalewy - 1 łyżkapłatki chilli - ¼ łyżeczkiolej - 3 łyżkisłodka śmietanka - 100 mlwoda sól - do smaku
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz