Botwinka duszona z jabłkiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

botwina z buraczkami - 2 pęczki
woda – 2 szklanki
cebula – 2 szt.
jabłko – 1 szt.
masło – 1 łyżka
mąka – 1 łyżeczka
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
cukier

Przygotowanie: 

Cebule i jabłko obrać, pokroić (cebule w ósemki, jabłka w słupki). Botwinkę i buraczki umyć, pokroić. Buraczki włożyć do osolonej i zakwaszonej jedną łyżeczką soku z cytryny wody. Gotować do miękkości, uzupełniać wygotowaną wodę. Do miękkich buraczków włożyć botwinkę, gotować 7-8 minut, następnie włożyć jabłko i jeszcze chwilę poddusić.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać odrobinę cukru i mąkę, wymieszać. Dodać do buraczków. Jarzynkę doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, wymieszać. Podawać do dań mięsnych.

pysznie.pl