Sałatka truskawkowa z wędzonym indykiem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
truskawki – 50 dag
wędzona pierś indyka - 20 dag
sałata – 1 główka
ocet winny - 3 łyżki
cukier - 3-4 łyżki
sól – szczypta
olej lub oliwa z oliwek - 4 łyżki
mielony zielony pieprz - 1-2 łyżeczki
cytryna
Przygotowanie:
Truskawki wypłukać, odsączyć, wyciąć szypułki, pokroić na ćwiartki.
Ocet wymieszać ze szczyptą soli, zielonym pieprzem, cukrem, a na końcu z olejem.
Sosem polać truskawki, wymieszać. Mięso pokroić na paseczki.
Sałatę umyć, odsączyć, porozrywać na kawałeczki.
Dokładnie wyszorować cytrynę, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć, obrać ze skórki. Skórkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.
Sałatkę od razu podawać.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz