Sałatka śledziowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
śledź (korzenny) - 4 filety
rzodkiewki - 6 szt.
cebulki - 2 małe
zielona papryka - 2 szt.
pomidory - 2 szt.
sałata - 1 szt.
olej - 3 łyżki
ocet (6 %) - 3 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
pieprz - 1/4 łyżeczki
papryka - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Filety ze śledzia moczyć przez godzinę (najlepiej w mleku), pokroić na półtora centymetrowe kawałki. Cebule i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę, pomidory w ósemki. Sałatę poszatkować. Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Ocet, olej, cukier, paprykę i pieprz bardzo staranie wymieszać, sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać, wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz