Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym
09/01/2018 - 15:24
kuchnia indyjska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 500 g filetów rybnych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 średni pomidor
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
duszenie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz