Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

kuchnia indyjska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 500 g filetów rybnych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średni pomidor
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
duszenie
Gastrosfera1