Tosty XXL z buraczanym hummusem, jajkiem i kaparami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • • Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
    • czerwone buraki - 2  średnie sztuki
    • biała ciecierzyca z puszki – 250 g
    • czosnek – 1 ząbek
    • sok z cytryny – 1 łyżka
    • oliwa z oliwek – 2 łyżki
    • tymianek suszony – 1 łyżeczka
    • sól i pieprz do smaku
    • kapary marynowane – 1 łyżka 
    • jajka – 4 sztuki
Przygotowanie: 

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować  hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Redakcja