Kapusta z grzybami (wigilijna)

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 
  • kapusta kiszona – ok. 1.5 kg
  • grzyby suszone – 60–70 g
  • cebula – 1 duża
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • liść laurowy – 1 - 2 listki
  • pieprz – kilka ziarenek
  • sól, pieprz
  • mąka – 1 łyżka
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1/2 szklanki
Przygotowanie: 

Grzyby namoczyć najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie, którą trzeba odrobinę posolić, ugotować prawie do miękkości. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać niewielką ilością wody i obgotować (kapusty na początku gotowania nie przykrywać pokrywką). Cebulę obrać, posiekać i razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym dodać do kapusty. Gotować ok. 30 minut dodać grzyby z wywarem. Dusić razem jeszcze do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Do rondla wlać olej, dodać szczyptę soli i zagotować (ostrożnie, bo może wykipieć), wsypać mąkę. Chwilę razem gotować. Olej z mąką wlać do kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno dodany do kapusty wigilijnej daje niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

pysznie.pl