Pierogi leniwe (1)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser twarogowy - 40-50 dag
jajka - 4 szt.
mąka - 15 dag
tłuszcz - 3 dag
mąka - 3 dag
masło - 3 dag

Przygotowanie: 

Ser przepuścić przez maszynkę. Utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę, włożyć do masy serowej, wsypać mąkę i wymieszać, lekko posolić. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, kroić w skośne kawałki o szerokości 2—3 cm. Leniwe pierogi wrzucać na wrzącą posoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gotować do chwili wypłynięcia, wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.

Czas przygotowania: 
40 minut
pysznie.pl