Pierogi leniwe (1)
Składniki:
ser twarogowy - 40-50 dag
jajka - 4 szt.
mąka - 15 dag
tłuszcz - 3 dag
mąka - 3 dag
masło - 3 dag
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę. Utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę, włożyć do masy serowej, wsypać mąkę i wymieszać, lekko posolić. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, kroić w skośne kawałki o szerokości 2—3 cm. Leniwe pierogi wrzucać na wrzącą posoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gotować do chwili wypłynięcia, wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.