Kluski drożdżowe gotowane na parze

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 40 dag
drożdże - 2 dag
cukier - 5 dag
jajka - 2 szt.
masło - 5 dag
mleko - 1 szklanka
sól

Przygotowanie: 

Mąką przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy Wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 - 3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.
Przygotować naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kłaść na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykryć pokrywą i gotować parę minut.

pysznie.pl