Ciasto na pierogi

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 35 dagjajka – 1 szt.sól – szczyptaletnia woda – 125 ml

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, posiekać nożem, wlać letnią wodę zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na części. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Szklankę wycinać krążki. Na środek krążka nałożyć łyżeczką farsz, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno (brzegi ciasta, aby lepiej się sklejały można zwilżać wodą), uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.

pysznie.pl