pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

  • 9 June 2007
  • pysznie.pl
Składniki: 

mąka – 35 dagjajka – 1 szt.sól – szczyptaletnia woda – 125 ml

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, posiekać nożem, wlać letnią wodę zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na części. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Szklankę wycinać krążki. Na środek krążka nałożyć łyżeczką farsz, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno (brzegi ciasta, aby lepiej się sklejały można zwilżać wodą), uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/potrawy-z-jaj-i-m%C4%85ki/ciasto-na-pierogi