Nalewka aptekarza (farmaceuty)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cytryny - 1 kg cytryn cukier - 1 kg cukru mleko - 1 l mleka spirytus 96% - 1 l
Przygotowanie:
Cytryny umyć i sparzyć, obrać cienko ze skórki i usunąć białą warstwę oraz pestki. Pokroić w plasterki, włożyć do słoika wsypać cukier, wlać mleko i spirytus. Dodać skórkę z 1-2 cytryn, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na około miesiąc, co kilka dni potrząsać. Po upływie tego czasu przefiltrować nalewkę (najlepiej kilkakrotnie) i rozlać do butelek - powinna być przezroczysta, o złocisto zielonkawym odcieniu i delikatnym smaku.Nalewka ta jest podobno dobra na niestrawność.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz