Gulasz transylwański

kuchnia węgierska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina – 1 kg
kiszona kapusta – 70 dag
cebula – 4 szt.
smalec – 5 dag
woda – 1/3 szklanki
papryka – 1 łyżeczka
czosnek – 1 ząbek
sól
kwaśna śmietana – 1 szklanka
mąka – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Mięso i cebulę wymieszać polać wodą, dusić pod przykryciem ok. 40-50 minut (w razie potrzeby dolewać wodę). Dodać paprykę i czosnek roztarty z solą.
Kapustę wypłukać, pokroić dodać do mięsa i wlać tyle wody, aby przykryła kapustę.
Gotować, aż wszystko będzie miękkie (do czasu mieszać).
Połowę śmietany wymieszać z mąką, wlać do gulaszu i zagotować, dosolić do smaku. Gulasz podawać polany śmietaną.

pysznie.pl