ciasto brzoskwiniowe z kokosem
BISZKOPT:
jajka - 4
mąka - 8 dag
cukier - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1,5 łyżki
sól
MASA KOKOSOWA:
jajko - 1
margaryna - 125 g
cukier - 1/2 szklanki
kokos - 200 g
KREM BRZOSKWINIOWY:
brzoskwinie - 1 puszka
budyń śmietankowy - 3 opakowania
WODA DO NASĄCZENIA:
słodka woda
sok z cytryny
aromat rumowy
PONADTO:
galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
BISZKOPT: Piecyk rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu. Żółtka dokładnie utrzeć (lub miksować) na puszystą masę z cukrem i sokiem z cytryny. Na to przesiać mąkę i dalej ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo delikatnie a zarazem szybko wymieszać pianę z resztą ciasta i przełożyć do tortownicy. Piec ok. 1h 20 min, ale przy biszkopcie najlepiej po upływie 1 godziny sprawdzić go patyczkiem, bo wiele zależy od piekarnika (jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy, znaczy że biszkopt jest gotowy). Gotowy i ostudzony biszkopt podzielić na pół. MASA KOKOSOWA: Rozpuścić tłuszcz z cukrem. Dodać kokos i chwilę trzymać na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Przestudzić. KREM BRZOSKWINIOWY: Ugotować budyń zamiast wody używając soku z brzoskwiń (3 szklanki) (jeśli soku będzie za mało, dodać wody). Dodać do budyniu pokrojone w kostkę brzoskwinie. CIASTO: Pierwszy krążek ułożyć w zamkniętej tortownicy. Lekko nasączyć. Posmarować masą kokosową. Położyć drugi krążek. Nasączyć. Na to krem brzoskwiniowy. Zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Trzymać w tortownicy, w lodówce.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz