Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 

- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim „Gzella”      300 g
- wieprzowina „Gzella”                                             400 g
- fasola                                                                1 szklanka
- kasza jęczmienna                                             1 szklanka
- cebula                                                               1 szt.
- czosnek                                                              2-3 ząbki
- włoszczyzna z kapustą                                        1 porcja
- liść laurowy                                                       2 szt.
- ziele angielskie                                            kilka ziarenek
- sól, pieprz                                                           do smaku
- utłuczone ziarna jałowca                                      1 łyżka
- majeranek

Przygotowanie: 

Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.
 
Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.
 
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
5 - 6
Redakcja