Zupa czosnkowa prowansalska

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rosół – 4 szklanki
czosnek – 5 ząbków
pomidory - 3 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
pieczarki - 10 dag
masło lub oliwa - 4 łyżki
pieprz cayenne
cytryna – 1/2 szt.
sól i biały pieprz
cukier

Przygotowanie: 

Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki poddusić razem na maśle (ok. 10 min), dodać rosół, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, szczyptą cukru i pieprzem cayenne. Gotować ok. 10 min.
Przed podaniem posypać natka pietruszki.
Czas wykonania: 1/2 godz. bez czasu przygotowania rosołu

Czas przygotowania: 
1/2 godziny
pysznie.pl