Rosół z perliczki
08/05/2012 - 10:29
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
sprawiona perliczka – 1 sztwoda – 3 lmarchew – 300 gpietruszka – 200 g seler – 150 gpor – 1 nieduża sztukacebula – 1 sztkoperek – 1 mały pęczek• sól, jasny sos sojowy do smaku• Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 op.• natka pietruszki – 3-4 gałązki
Przygotowanie:
Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy.
Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą.
Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki
Czas przygotowania:
2 godzinyLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz