Rosół z perliczki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

sprawiona perliczka – 1 sztwoda – 3 lmarchew – 300 gpietruszka – 200 g seler – 150 gpor – 1 nieduża sztukacebula – 1 sztkoperek – 1 mały pęczek• sól, jasny sos sojowy do smaku• Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 op.• natka pietruszki – 3-4 gałązki

Przygotowanie: 

Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy.

Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.

Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą.
Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Czas przygotowania: 
2 godziny
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera