Rosół z kury
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kura – 1 szt.
wody – 2 l
włoszczyzna bez kapusty – 1 pęczek
cebula – 1 szt.
listek laurowy – 1 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie – kilka ziaren
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól
Przygotowanie:
Kurę umyć, zalać zimną, osoloną wodą, zagotować, usunąć wytwarzającą się pianę. Gotować bardzo powoli.
Cebulę obrać i opiec bezpośrednio nad ogniem. Gdy mięso jest już prawie miękkawe, włożyć przyprawy, cebulę i umytą włoszczyznę. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Jeśli rosół jest mętny, sklarować (ubić białka i wymieszać z zupą, wszystko zagotować, odstawić na chwilę, aby szumowiny opadły na dno, rosół przecedzić). Podawać np. z makaronem lub lanymi kluskami, posypany siekaną pietruszką.
Czas przygotowania:
3 godzinyLiczba porcji:
5 - 6- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz