pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Rosół z kury

Rosół z kury

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

kura – 1 szt.
wody – 2 l
włoszczyzna bez kapusty – 1 pęczek
cebula – 1 szt.
listek laurowy – 1 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie – kilka ziaren
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Kurę umyć, zalać zimną, osoloną wodą, zagotować, usunąć wytwarzającą się pianę. Gotować bardzo powoli.
Cebulę obrać i opiec bezpośrednio nad ogniem. Gdy mięso jest już prawie miękkawe, włożyć przyprawy, cebulę i umytą włoszczyznę. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Jeśli rosół jest mętny, sklarować (ubić białka i wymieszać z zupą, wszystko zagotować, odstawić na chwilę, aby szumowiny opadły na dno, rosół przecedzić). Podawać np. z makaronem lub lanymi kluskami, posypany siekaną pietruszką.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/ros%C3%B3%C5%82-z-kury