Rosół z brukselką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso wołowe z kością (szponder, mostek, łata) – 1 1/4 kg
włoszczyzna bez kapusty – 1 pęczek
woda – 2 l
cebula – 1
pieprz – 10 ziaren
ziele angielskie – 5 ziaren
listek laurowy – 1 szt.
brukselka – 25 dag
sól

Przygotowanie: 

Mięso i kości umyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać zimną, osoloną wodą, zagotować, usunąć wytwarzającą się pianę. Gotować bardzo powoli. Cebulę obrać, i opiec bezpośrednio nad ogniem. Gdy mięso jest już miękkawe, włożyć przyprawy, cebulę i umytą włoszczyznę (por związać nitką). Gotować, aż warzywa będą miękkie. Jeśli rosół jest mętny, sklarować (ubić białka i wymieszać z zupą, wszystko zagotować, odstawić na chwilę, aby szumowiny opadły na dno, rosół przecedzić).
Brukselkę opłukać, oczyścić i ugotować w małej ilości osolonej wody. Odcedzić. Włożyć brukselkę do rosołu.

Czas przygotowania: 
3 godz.
Liczba porcji: 
6
pysznie.pl