Kapuśniak z kiszonej kapusty na mięsie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kiszona kapusta – 30 dag wołowina lub wieprzowina z kością – 25 dag (np. żeberka) włoszczyzn – 1 pęczek cebula – 1 szt. suszone grzyby – 2-3 szt. pieprz, ziele angielskie, listek laurowy ziemniaki – 25 dag wędzony boczek - 5 dag sól

Przygotowanie: 

Grzyby moczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować. Z mięsa, włoszczyzny i przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu) ugotować wywar. Posolić, przecedzić. Kapustę wypłukać, odcisnąć, zalać wywarem i gotować pod przykryciem ok. 1 godz. Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach. Do miękkiej kapusty włożyć pokrojone w kostkę mięso, paseczki grzybów, plasterki marchewki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni zrumienić pokrojony boczek i cebulę, (najpierw włożyć boczek i wytopić na małym ogniu trochę tłuszczu, dopiero potem włożyć cebulę), dodać do zupy przed samym podaniem.Czas wykonania: bez moczenia grzybów 3 godz.

Czas przygotowania: 
3 godz.
pysznie.pl