Botwina

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rosół (mięsny lub warzywny) - 2 szklanki botwinka (młode buraczki z liśćmi) - 2 pęczki sok z cytryny kwas burakowy - 1 szklanka lub koncentrat burakowy - 2 łyżki śmietana - 1/4 szklanki ewent. mąka - 1 łyżka sól, pieprz, cukier masło - 2 łyżeczki ewent. burak – 1 szt. posiekana zielenina - 1 łyżka (koperek, szczypiorek, pietruszka)

Przygotowanie: 

Botwinkę bardzo starannie wymyć. Małe buraczki oskrobać. Pokroić w kawałki. Jeśli młode buraczki są bardzo małe, zetrzeć na tarce burak. Poddusić lekko w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła, dodać do rosołu Doprawić do smaku solą, cukrem, kwasem burakowym lub koncentratem, sokiem z cytryny i śmietaną (ewent. wymieszaną z mąką). Posypać koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Czas przygotowania: 
1 godzina
pysznie.pl