Barszcz ukraiński
rosół – 4 szklanki
włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek
biała fasola - 1/2 szklanki
cebula - 1 szt.
ziemniaki – 25 dag
buraki – 50 dag
koncentrat burakowy - 2 łyżki
lub kwas burakowy - 1 szklanka
śmietana - 1/2 szklanki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
czosnek - 2 ząbki
mąka - 1 łyżka
sok z cytryny
jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
koperek do posypania
cukier
sól, pieprz
Fasolę wypłukać i namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie. Ugotować. Osobno ugotować buraki w łupinach. Jeden burak odłożyć, pozostałe obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać gorącą wodą (ok. 1/2 l), odstawić na godzinę, odcedzić.
Włoszczyznę oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Starte warzywa wrzucić do rosołu, chwilę pogotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Wszystko ugotować do miękkości. Wlać odcedzony wywar z buraków, wrzucić pokrojony odłożony buraczek, połówkę cebuli, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku kwasem lub koncentratem buraczanym, czosnkiem roztartym z solą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Doprawić śmietaną. Barszcz ukraiński podawać z gotowanym jajkiem i koperkiem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz