Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą
22/08/2017 - 14:46
kuchnia włoska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 5 szklanek wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 300 g sera Gouda MSM Mońki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz