Ziemniaki zapiekane z pomidorami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
pomidory - 40 dag
jajka - 40 dag
cebula - 2 szt.
sól, pieprz
śmietana - 1/2 szklanki
tłuszcz (masło) - 4 dag
koperek i natka pietruszki - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Ziemniaki umyć, ugotować w skórze, obrać, pokrajać w talarki. Jaja umyć, ugotować, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić w talarki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w grube talarki (pestki usunąć). Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu (1 łyżka) na jasnozłoty kolor. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki przekładając jajami, pomidorami i cebulą. Każdą warstwę posypywać solą i pieprzem. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Zalać posoloną śmietaną. Wstawić piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać ok. 10-15 minut. Zapiekankę posypać posiekaną zieleniną.

pysznie.pl