Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami

Europejska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 7 jaj
  • 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
  • masło klarowane do smażenia
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • posiekana natka pietruszki
  • duża cukinia
  • szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
flypr