Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami
29/08/2017 - 11:10
Europejska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 7 jaj
- 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
- masło klarowane do smażenia
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki
- duża cukinia
- szklanka słodkiej śmietanki 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz