Placuszki szpinakowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szpinak - 25 dagser żółty (dobry do topienia,np tylżyck) - 12 dagjaja - 3 szt.bułka tarta - 1 dagczosnek, cebula, sól, mąka - wg potrzeby

Przygotowanie: 

Szpinak

- jeśli mrożony - rozmrozić, można nieco odcisnąć ale jeśli się nie odciśnie to potem można dodać więcej mąki i/lub bułki tartej i będzie ok. Ja wolę nie odciskać bo zostawiam sobie wartościowe soki. Jeśli świeży do wziąć nieco więcej, bo trochę odejdzie podczas mycia i przebierania.

 

Ser żółty

zetrzeć na tarce, jak kto lubi, może być drobniej - ja wolę na grubszej tarce.

 

Wymieszać szpinak, ser i jaja - jeśli ciasto jest za rzadkie do wykładania na patelnię i smażenia w tłuszczu to nalezy dodać nieco mąki i/lub bułki.

 

W tym momencie można też dodać czosnek suszony lub przeciśnięty przez praskę oraz smażoną cebulę. Można też masę nieco posolić: uwaga na słony już ser żółty, bo potrawa może być za słona.

 

Brać w rękę od 1 do 3 łyżek masy i formować kotleciki (placuszki), następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na nagrzanym tłuszczu do dowolnego koloru: od jasnożółtozielonego do brązowozielonego. W tym drugim przypadku będą też i nieco bardziej chrupiące.

 

Można podawać jako dodatek do mięs, jak placki kartoflane, lub z dipem - bardzo tu pasuje dip jogutrowy z czosnkiem lub tsatziki. Czyli coś kwaśnego i zimnego na ostro.

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
4
Baronessa