Placki ziemniaczane z boczkiem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia niemiecka
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki - 50 dag
cebula – 2 szt.
boczek - 10 dag
jajko – 1 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
gęsta śmietana - 1/2 szklanki
mus jabłkowy - 1/2 szklanki
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok. Boczek i obrane cebule pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, boczkiem i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Olej rozgrzać na patelni, łyżką kłaść masę i formować placuszki, smażyć po 3-4 min z obu stron.
Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, do smaku dodać sól i pieprz.
Upieczone placki układać na talerzu, na każdy kłaść łyżkę śmietany ze szczypiorkiem i mus jabłkowy. Można jeszcze na wierzchu posypać szczypiorkiem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz