Ciepła sałatka ziemniaczana z Karczkiem Dojrzewającym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Karczek Dojrzewający firmy Gzella                300g
- małe ziemniaki                                                   1kg
- cebula                                                                   3 średnie sztuki
- olej                                                                        2 łyżki
- ocet jabłkowy                                                      50ml
- bulion mięsno warzywny lub rosół                  300ml
- szczypior                                                               1 pęczek
- pomidorki koktajlowe                                        3-4 sztuki
- pieprz grubo zmielony do smaku

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.
Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać ziemniaki. Na wolnym ogniu - często mieszając poddusić całość. Gdy ziemniaki wchłoną prawie cały płyn sałatka będzie gotowa.
Po wyłożeniu obficie posypać pokrojonym szczypiorem i udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
                                                               

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
5 - 6
Redakcja