Sałatka ryżowa z papryką i fasolką

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryż - 1 szklankapapryka czerwona - 1 sztukapapryka żółta - 1 sztukabiała fasolka - 1 puszkacebula dymka - 1/2 natka pietruszki - 1 pęczekocet winny - 1/4 szklankioliwa z oliwek - 1/2  szklankimusztarda - 1 łyżkacukier - 1 łyżeczkasól, pieprz - szczypta 

Przygotowanie: 

W rondlu zagotować wrzątek, posolić, wsypać ryż. Gotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić.

Strąki papryki umyć, oczyścić, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.

Fasolkę odsączyć.

Cebulę  obrać,pokroić w kostkę.

Natkę pietruszki opłukać, posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać z ryżem w misce.

Ocet przyprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać oliwę i musztardę. Wymieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać 

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
6
dancysko