Ryba pieczona z chrzanem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ryba - 1 kg (filety)
tłuszcz - 6 dag
śmietana - 1 szklanka
tarty chrzan - 8 dag
sól, cukier
ocet - 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Filety opłukać, osączyć z wody, skropić octem, posolić, ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, z wierzchu oblać stopionym masłem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec 30—40 minut, często polewając tłuszczem i skrapiając wodą (2—3 łyżki). Gdy ryba jest upieczona, wlać zmieszaną z chrzanem, lekko osoloną i ocukrzoną śmietanę. Piec jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami.
Oprócz filetów z dorsza można wziąć filety z karpia, szczupaka, sandacza lub leszcza.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz