Ryba duszona z pomidorami
dorsz - 1 kg (filety)
tłuszcz - 5 dag
cebula - 2 szt.
musztarda - 3 dag
świeże pomidory - 30 dag
lub koncentrat pomidorowy - 6 dag
mąka – 2-3 łyżki
śmietana - 1 szklanka
sól i czarny pieprz
Filety, pokroić na kawałki szerokości 3 cm, posolić, oprószyć mąką, Obsmażyć na tłuszczu z dwóch stron. Pomidory sparzyć, włożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodać pokrojone pomidory, musztardę, rybę, zalać 1/4 l wody.
Dusić na bardzo słabym ogniu 15—20 minut. Rybę ostrożnie wyjąć i położyć w ciepłym miejscu pod przykryciem. Sos z duszenia przetrzeć, doprawić mąką, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę. Rybę polać sosem.
Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub z ziemniakami i surówką z warzyw.
Ryby z których można przygotować potrawę: dorsz, karp, sum, lin.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz