Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Szynka Dojrzewająca firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy) - marchewka 1 szt. - pietruszka 1 szt. - seler ½ średniej szt. - cebula 2 szt. - olej rzepakowy 50ml - mąka pszenna 2 łyżki - woda ok. ½ l - liść laurowy 3 szt. - ziele angielskie 4 -5 ziarenek - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku - śmietanka słodka 18% 150ml - śmietana kwaśna 18% 150ml - filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg - por ½ małej sztuki

Przygotowanie: 

Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.

Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez
2 -3 minuty.

Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja