Dorsz z papryką i pomidorami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

dorsz (filety bez skóry) – 1 kgpomidory – 5 szt.papryka czerwona – 3 szt.papryka zielona – 3 szt.cebula – 2 szt.czosnek – 2 ząbkisok z cytryny – 1 łyżkażółtka – 2 szt.oliwasól, pieprz, cukier

Przygotowanie: 

Rybę wypłukać, polać sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Włożyć do lekko osolonej wody i zagotować, osączyć.Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, włożyć pomidory i razem poddusić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Razem z czosnkiem podsmażyć na tłuszczu. Gdy papryka będzie miękka, połączyć ją z pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Do rondla z warzywami włożyć rybę, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec wlać zmiksowane z odrobiną wody żółtka. Dusić jeszcze 2 minuty.

pysznie.pl