Dorsz po nelsońsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

filety z dorsza - 60 dag
ziemniaki - 80 dag
suszone grzyby - 2 dag
cebula - 2 szt.
tłuszcz - 5 dag
mąka – 2 łyżki
śmietana – 1/2 szklanki
sól, pieprz
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Grzyby opłukać, ugotować tak, aby zostało 3—4 łyżki wywaru. Wyjąć pokroić w bardzo cienkie paseczki. Ugotować ziemniaki w skórkach, na półmiękko. Dorsza pokroić na porcje. Posolić, oprószyć mąką, Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor. W żaroodpornej formie stopić 2 dag tłuszczu i położyć warstwami ziemniaki, rybę, cebulę i grzyby posypane solą i pieprzem. Przykryć ziemniakami, zalać posoloną śmietaną wymieszaną z wywarem z grzybów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Gdy ryba i ziemniaki są miękkie, wyjąć, posypać z wierzchu zieloną pietruszką. Podawać z surówką z warzyw.
Potrawę tę można przyrządzić z lina i innych ryb.

pysznie.pl