Marynowany szczupak

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szczupak – 1 kg
sól
masło – 2 łyżki

zalewa
woda – 2 szklanki
ocet winny – 1/2 szklanki
liście laurowe – 2 szt.
ziele angielskie – 5-6 szt.
cukier – 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Szczupaka sprawić, oczyścić, wypłukać, osuszyć, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na 1 godzinę. Przygotować marynatę. Wodę wymieszać z octem winnym, cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować na małym ogniu ok.15 minut.
Szczupaka obsmażyć na maśle i przełożyć do wyparzonego słoika. Zalać gorącą zalewą, zakręcić. Odstawić na kilka dni.

pysznie.pl