Marynowany szczupak
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
szczupak – 1 kg
sól
masło – 2 łyżki
zalewa
woda – 2 szklanki
ocet winny – 1/2 szklanki
liście laurowe – 2 szt.
ziele angielskie – 5-6 szt.
cukier – 1 łyżka
sól
Przygotowanie:
Szczupaka sprawić, oczyścić, wypłukać, osuszyć, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na 1 godzinę. Przygotować marynatę. Wodę wymieszać z octem winnym, cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować na małym ogniu ok.15 minut.
Szczupaka obsmażyć na maśle i przełożyć do wyparzonego słoika. Zalać gorącą zalewą, zakręcić. Odstawić na kilka dni.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz