Dżem z jabłek i owoców róży
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jabłka – 1,5 kg
owoce róży – 25-30 dag
woda – 1,5 szklanki
cukier – 1 kg
ewentualnie
kandyzowana skórka pomarańczowa – 3 łyżki
Przygotowanie:
Owoce róży umyć, przekroić usunąć nasiona, ponownie wypłukać. Włożyć do wrzącej wody, gotować ok. 8-10 minut. Wyjąć, owoce przetrzeć, a do wywaru wsypać cukier i zagotować (dokładnie zebrać pianę). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wsypać do syropu, gotować na małym ogniu, aż jabłka będą szkliste. Dodać przecier z róży i jeszcze wszystko chwilę podgotować (do dżemu można dodać cieniutko pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową). Gorący dżem przełożyć do wygotowanych suchych słoiczków i od razu szczelnie zamknąć.
Do każdego słoiczka przed zamknięciem można wlać kilka kropel alkoholu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz