Placki z cukinii z dipem koperkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Składniki na placki:
 

- młoda cukinia - 3 sztuki

- jajka - 2 sztuki

- szczypiorek - 1 pęczek

- czosnek - 2 ząbki

- mąka pszenna - 4 łyżki

- bułka tarta - 2 łyżki

- szczypta soli i pieprzu

- olej rzepakowy
 

Składniki na dip:

- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica - 200 gram

- koperek - 1 pęczek

- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: 

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Redakcja