Omlet z mlekiem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka – 6 szt.
mąka – 5 łyżek (płaskich)
mleko – 12 łyżek
masło – 4 dag
sól
Przygotowanie:
Jajka umyć wbić do miski, ubić trzepaczką na pulchną masę, dodawać pomału przesianą mąkę i mleko. Ubijać na pulchną masę, posolić. Na patelni rozgrzać masło wylać masę. Smażyć na małym ogniu. Omlet podważyć drewnianą łopatka od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna jajeczna masa. Gdy omlet zetnie się włożyć do gorącego piekarnika na 5—10 minut. Wyjąć lekko zarumieniony.
Omlet można przygotować z nadzieniem np. pieczarkami, szpinakiem itp. Zwinąć na pół i zsunąć na talerz Podawać gorący.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz