Naleśniki z pianą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. Wody
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
masło lub olej do smażenia

Przygotowanie: 

Wymieszać żółtka bardzo dokładnie z mlekiem, wodą i częścią mąki, której należy wsypać tyle, aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, delikatnie wymieszać z ciastem, dodając resztę mąki, sól i cukier.
Wlać ciasto na patelnię łyżką wazową i obracając patelnię, równomiernie rozprowadzić jak najcieńszą warstwą. Naleśnik odwracać na drugą stronę, gdy zaczyna odstawać na brzegach od dna patelni, a jego wierzch staje się matowy. Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugim.
Naleśniki podaje się w różnych formach, z różnymi nadzieniami, można również pokrajać w makaron i podawać do zup.

pysznie.pl