Pieczeń cielęca pieczona panierowana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina bez kości - 60 dag
tłuszcz do smażenia
masło - 4 dag
mąka - 3 łyżki
tarta bułka - 5 dag
jajko – 1 szt.
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, osączyć, posolić, panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Na gorący tłuszcz, włożyć mięso, szybko obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, wlać resztę tłuszczu pozostałego ze smażenia, (jeśli nie został przypalony), dodać masło i piec około 1 godziny. W czasie pieczenia polewać tłuszczem. Gdy pieczeń jest miękka pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, gotowanymi jarzynami lub surówką z warzyw.

pysznie.pl