Paprykarz cielęcy (tradycyjny)
12/02/2008 - 11:29
kuchnia węgierska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
łopatka cielęca - 1 kgsmalec – 2 łyżki cebula – 2 szt.papryka – 2 szt.pomidory – 1-2 szt. śmietana - 1 szklanka mąka – 1 łyżkapapryka mielona (słodka)sól
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na smalcu, podlać wodą i dodać mieloną paprykę, chwilę poddusić. Włożyć pokrojoną w kostkę cielęcinę, dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Należy uważać by mięso nie przypaliło się. Gdy jest już miękkie, włożyć pokrojoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wszystko dusić jeszcze przez kilka minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do mięsa, zagotować, doprawić solą ewentualnie papryką. Potrawę najlepiej podawać z kładzionymi kluskami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz