Ozór wołowy zapiekany w sosie beszamelowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ozór wolowy - 1 szt.
włoszczyzna - 25 dag
liść laurowy
pieprz czarny - 2-3 ziarna
ziele angielskie - 2-3 ziarna
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
sos beszamelowy – 2 szklanki

Przygotowanie: 

Ozór bardzo starannie wyszorować szczotką. Wypłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, (znajdujące się z obu stron ozora przy nasadzie). Gotować we wrzącej wodzie do miękkości około 4 godzin. Gdy ozór jest prawie miękki, wyjąć, włożyć do zimnej wody i trochę wystudzić. Zdjąć skórę, włożyć ponownie do wywaru, dodać umyte warzywa, przyprawy, sól i dogotować.
Przygotować sos beszamelowy.
Ozór pokroić w cienkie plastry włożyć do żaroodpornego naczynia, polać gęstym sosem beszamelowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15—20 minut. Wyjąć, posypać siekaną pietruszką. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

pysznie.pl