Klopsiki w sosie koperkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina bez kości - 25 dag (łopatka)
cielęcina - 25 dag (łopatka)
tłuszcz - 3 dag
bułka czerstwa - 5 dag
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mąka - 3 łyżki
sos koperkowy:
posiekany zielony koperek - 2 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
wywar
mąka - 2 łyżki
sól

Przygotowanie: 

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso wypłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Mięso i bułkę zemleć, posolić, dodać całe jajo, wyrobić na pulchną masę. Z masy uformować 8 kul.
równej wielkości, obtoczyć je w mące i lekko spłaszczyć. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ułożyć w garnku, podlać wodą i dusić 20—30 minut pod przykryciem. Wyparowaną wodę uzupełniać. Gdy są miękkie wyjąć, do sosu dodać 2 łyżki mąki. Jeśli sos jest za gęsty dodać trochę wody, (można dać 1 kostkę rosołową), posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i siekanym koprem, zagrzać.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (lub kaszą perłową, krakowską, ziemniakami, krojonymi lub kładzionymi kluseczkami), zieloną sałatą lub inną surówką z warzyw.

pysznie.pl