Cynadry wieprzowe duszone

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nerki wieprzowe - 60 dag
mąka - 3 łyżki
tłuszcz - 6 dag
rosół – 1 szklanka
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
śmietana - 1/2 szklanki

Przygotowanie: 

Nerki dokładnie wypłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrajając całkowicie, wymoczyć 30 minut w wodzie. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokroić je w skośne, niezbyt cienkie plastry następnie obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Przełożyć do garnka i zalać szklanką rosołu, dodać pokrojoną w talarki cebulę i tłuszcz ze smażenia. Dusić na małym ogniu. Przygotować zasmażkę. Wymieszać mąkę z rozgrzanym tłuszczem i szklanką zimnej wody, zagotować. Gdy nerki są miękkie, wlać zasmażkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Można dodać śmietanę i szczyptę papryki.
Cynadry podawać z ziemniakami lub kaszą na sypko.

pysznie.pl