Pikantny gulasz wołowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wołowina gulaszowa - 1/2 kgcebula - 2 sztukimąka - 2 łyżkiolej - 4 łyżkiliść laurowy - 2 sztukiziele angielskie - 4 ziarenkarozmaryn świeży - 1 gałązkasos piri-piri Tarsmak - 1 yżeczkasól - 1 szczypta

Przygotowanie: 

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri i sól do smaku. Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

 

Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: 
długi
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera